Néhány évvel ez előtt fedeztem fel igazán a bíbor kasvirágban rejlő lehetőségeket. Mióta én magam is és a vendégeim is nagyon pozitív tapasztalatokat gyűjtöttünk össze, azóta mindig tartok otthon echinacea teafüvet vagy cseppet. Igen, az echinacea és a bíbor kasvirág egy és ugyanazon gyógynövény. Érdekesség, hogy az észak-amerikai indiánok vírusos fertőzések esetén már jó pár évszázaddal korábban is alkalmazták! Európában csupán a XVIII. század óta ismerik és termesztik mint gyógyító növényt, de a kertek dísze is lehet.

 Mire jó a bíbor kasvirág?

– légúti fertőzések kitűnő ellenszere

– nagyon erőteljesen stimulálja az immunrendszert

– vírus- és baktériumellenes hatású

(Kép: unsplash.com)

 Hogyan fogyaszthatjuk?

1) Teaként

Forrázással kell elkészíteni: egy bögrényi forró vízbe tegyünk egy púpozott teáskanálnyi teafüvet, lefedve hagyjuk állni 5-10 percig, szűrjük le (lehetőleg ne használjunk fémszűrőt), és máris készen van a herbatea.

2) Csepp formájában

Grapefruittal együtt igen hatásos szer, kapható „gyermekbarát”, azaz nem keserű változatban is.

3) Kapszula formájában

Ezt is grapefruittal együtt ajánlom, igen-igen jó véleményeket hallottam azoktól, akiknek ajánlottam. Az Energy Grepofit termékcsaládja tartalmazza mind a csepp, mind a kapszula kiszerelést. Sőt, torokfertőtlenítő spray-ként is lehet alkalmazni.

Mindegyiket kúraszerűen érdemes fogyasztani, főleg a nyirkosabb időszakban, illetve akut helyzetben bármikor.

Hogyan adagoljuk gyermekeknek?

Az echinacea – sok más gyógynövényhez hasonlóan – 1 éves kortól alkalmazható. 6 éves kor alatt elegendő heti 1-2 alkalommal fogyasztani. 1-2 éves korú kisgyermekeknek 2,5 dl vízhez fél teáskanálnyi teafüvet lehet adagolni, 2-6 éves korú gyerekeknek 2/3 teáskanálnyi gyógyfű adható egy bögrényi vízhez.

Fontos: Mivel a bíbor kasvirág megemeli a fehérvérsejtek számát a szervezetben, ezért leukémiás állapotban az alkalmazása szigorúan tilos! Izzasztó, immunstimuláló szert ne adjunk lázas kisgyermeknek, így echinaceát se! 

Minden egyes gyógynövénykúránál megszívlelendő tanács, hogy 3 hétig folyamatosan lehet fogyasztani a gyógynövényeket, utána érdemes egy hét szünetet beiktatni, aztán ismét lehet fogyasztani a gyógynövényteát.

Szeretettel: 

Lívia, az Öngyógynövényszakértője 

fitoterapeuta természetgyógyász 

(A cikkben olvasható információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem jelentenek útmutatást betegségek gyógyítására. Betegséggel kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!)

Megosztom: