A hideg, nyirkos levegő könnyebben megviseli a szervezetünket. Sokszor szeretnénk olyan recepteket alkalmazni, melyekkel megelőzhetjük a bajt, ha pedig már bekövetkezett, akkor a szervezetünk könnyebben leküzdi a kórokozókat. A cikkben ilyen gyógynövény-ajánlásokat nyújtok.

A hűvösebb idő egyre több embert ösztönöz arra, hogy a szomját egy-egy bögre meleg, finom teával oltsa. Ez különösen igaz akkor, ha utolér minket a nátha, a torokfájás, esetleg köhögés. Nemcsak a gyógynövényekben található hatóanyagok segítik a gyógyulást, hanem maga a meleg érzete is, ahogy átjárja a testünket. A természet ontja azokat a gyógynövényeket, amiket biztonsággal lehet alkalmazni az őszi-téli meghűléses időszakban. Ilyen esetekben sem mindegy azonban, hogy milyen ízű teát iszunk, hiszen ha kellemes ízű a folyadék, sokkal könnyebben, szívesebben fogyasztjuk.

Amikor célzott problémára teát javaslok érdeklődőknek, gyakran azt a kérdést teszik föl elsőként, hogy: „Milyen ízű lesz ez a tea?” Igyekszem mindig 1-2 olyan gyógynövényt belecsempészni a keverékbe, ami a jótékony hatásán túl ízesíti is a teakeveréket. Ilyen célra bármilyen teakeverékhez bátran hozzáadható többek között a nyugtató citromfű, az antioxidáns hatású hibiszkuszvirág, a feketeáfonya-levél.

Immunerősítő gyógynövények

Egészséges szervezet esetén megelőzésként a következő teafüvekből készített napi 1-2 bögrényi tea elfogyasztása szépen erősíti a szervezet ellenálló-képességét: kakukkfű, bazsalikom, bíbor kasvirág (echinace), bodzavirág, fürtös menta. A felsorolt gyógynövények vírus- és baktériumellenes hatásúak, a kakukkfű ezeken kívül a gombákkal is felveszi a kesztyűt. Meleg szívvel ajánlom még a hársfavirág, csipkebogyó, orvosi zsálya, szurokfű teát. Ha nem szeretnénk otthon bíbelődni a teakeveréssel, akkor a bükkszentkereszti Gyuri bácsi teái között is csodás megoldásokat találunk:

Mezei kakukkfüves teakeverék (Immunerősítő tea)

Tüdőfűleveles teakeverék (A torok barátja)

Szeretettel: 

Lívia, az Ön gyógynövényszakértője 

fitoterapeuta természetgyógyász 

(A cikkben olvasható információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem jelentenek útmutatást betegségek gyógyítására. Betegséggel kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!)

Megosztom: