A hideg téli hónapokban mindig észreveszem, hogy a bőröm érzékenyebb, könnyebben kiszárad. Kellemetlen, esetleg fájdalmas, amikor húzódik, berepedezik a bőr akár az arcunkon, akár a kézfejünkön. Nincs mese, ilyenkor táplálóbb krémekre, olajokra van szükség!

Testünk fedetlen részei igencsak megsínylik az időjárás viszontagságait, ha nem figyelünk oda. Télen különösen az arcunk és a kézfejünk bőrének kell felvennie a harcot a hideg, akár fogcsikorgató levegővel, a metsző széllel, vagy az esetenként szélsőséges hőmérséklet‑ingadozással. Mindezek a környezeti tényezők nagy kihívás elé állítják a bőrünket. A téli időszakban bátran használjuk a zsírosabb krémeket, a bőrápoló olajokat! 

Sheavaj

A sheavajat a Nyugat‑Afrikában honos karitéfa terméséből, a csonthéjas shea dióból állítják elő. A karitéfa húsz éves korában hozza első terméseit, és akár 200 éven keresztül is terem. Évente általában egy-két alkalommal szüretelik a szilvához hasonló, érett gyümölcsöket, melyeknek a belsejét összetörik, apróra zúzzák és vízzel összekeverve tűz fölött óvatosan melegítik. A dióból kicsapódó zsiradék összegyűlik a főzet felszínén; az eredmény egy törtfehér színű, édeskés illatú, közepesen kemény növényi zsiradék, a sheavaj. E természetes elkészítési módnak köszönhetően a sheavaj nem tartalmaz sem kémiai vegyszereket, sem tartósítószert, viszont gazdag bőrtápláló A-, E- és F-vitaminban. A sheavaj nagy előnye, hogy nehezen avasodik, így légmentesen tárolva még a trópusi hőmérsékleten is négy évig is megőrzi a minőségét. 

Én a következők miatt kedvelem a sheavajat:

bőrnyugtató hatású

védi a bőrt a kiszáradástól, bőrtápláló hatású

– serkenti a sejtek regenerációját, gyógyulását

– az ekcémás bőrt is nyugtatja, gyengéden ápolja

– a kötőszövetek rugalmasabbá válnak, így terhességi csíkok megelőzésére is jó

nem irritáló, gyengéden ápolja a bőrt

– védi a bőrt az időjárás viszontagságai ellen

napozáskor is használható, mert az ember számára káros UV-sugarakat is képes megszűrni (néhány faktorszámú védelmet biztosít)

csecsemők bőrét is ápolhatjuk vele, mert segít megelőzni az irritációkat

– a merev, száraz, töredezett, károsodott hajat is ápolja 

A zsírosabb állagú sheavajat használhatjuk akár arckrémként, akár testápoló krémként.

Szeretettel: 

Lívia, az Öngyógynövényszakértője 

fitoterapeuta természetgyógyász 

(A cikkben olvasható információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem jelentenek útmutatást betegségek gyógyítására. Betegséggel kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!)

Megosztom: