Szoktam mondani, hogy nem az a nagy dolog, ha valaki elvonul a világ zaja elől és ott képes megélni a belső békét, a kiegyensúlyozottságot, hanem mindezt megteremteni a hétköznapok forgatagában. Ehhez adok 10 tippet, hogy a mindennapokban mit tehetünk annak érdekében, hogy kevésbé legyünk feszültek, jobban kezeljük a kihívásokat. Sőt, még a kreativitásunknak is használnak.

1. Lélegezzünk mélyeket!

Amikor feszültnek érezzük magunkat, koncentráljunk a lélegzésünkre! Próbáljunk meg minél mélyebben lélegezni. Hunyjuk le a szemünket, lazítsuk el és eresszük le a vállainkat, és csak a lélegzésre figyeljünk!

2. Meditáljunk!

Ha csak néhány percünk is van az elcsendesedésre, használjuk ki! Néhány percnyi meditáció segít csökkenti a stressz okozta feszültséget. Ezt már kutatásokkal is alátámasztották.

3. Legyünk hálásak!

Vezessünk hálanaplót, jegyezzük fel mindennap, miért lehetünk hálás. Ez a gyakorlat segít megláttatni a szürke hétköznapok csodáit is.

4. Nevessünk!

A nevetés csökkenti a stressz érzéséért felelős kortizol hormon szintjét, így mindenképpen feszültségoldó hatású.

5. Sportoljunk!

A testmozgás boldogsághormont, endorfint szabadít fel a szervezetünkben, amitől pillanatok alatt jobb kedvünk kerekedik. A séta segíthet a lecsendesedésben, míg a dinamikus mozgás, pl. a futás, kerékpározás levezeti a fölös energiákat.

6. Kapcsolódjunk ki!

Egy kis lazulós délután a stressz egyik legjobb ellenszere. Időnként engedjük meg magunknak! Ha a barátainkkal töltenénk el szívesen egy kis időt, tegyük azt; ha családi körben éreznénk magunkat igazán jól, ne habozzunk, keressük fel őket.

7. Hallgassunk zenét!

A lágy dallamok csökkentik a vérnyomást, a szívritmust és oldják a feszültséget. Az ütemesebb muzsika pedig felpezsdíti a vérünket. A stressz csökkentésének szempontjából mindegyik áldásos.

8. Fogadjuk el, hogy nem irányíthatunk mindent!

Időnként inkább lépjünk hátra és próbáljuk meg elfogadni, hogy nem irányíthatjuk a történéseket. Vannak dolgok, amiket nálunk nagyobb erők működtetnek, és nincs rájuk hatásunk, nem tudunk rajtuk változtatni. Minek stresszelnénk ezeken? Ne pazaroljuk el az energiánkat fölösleges mérgelődésre, erőlködésre.

9. Maradjunk derűlátók!

Nem mindig könnyű optimistának lenni, de megéri a próbálkozás. Igyekezzünk ne a negatív dolgokra, a félelmeinkre koncentrálni! A pozitív, erőt és hitet adó gondolatokat erősítsük magadban!

10. Csináljunk örömteli dolgokat!

Rendszeresen szakítsunk időt magunkra, hogy igazán jól érezzük magunkat a bőrünkben! Keressünk egy hobbit, ami feltölt, csináljunk valami igazán élvezeteset! Vegyük körül magunkat mosolygós, számunkra kedves emberekkel!

Ha segítségre lenne szükség az örömteli dolgok könnyebb meglátására, a testet-lelket emelő fókusz,egyensúly megtalálására, ajánlom a holisztikus állapotfelmérést.

Szeretettel:

Lívia, az Ön gyógynövényszakértője

fitoterapeuta természetgyógyász

(A cikkben olvasható információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem jelentenek útmutatást betegségek gyógyítására. Betegséggel kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!)

Megosztom: