Az elmúlt néhány évünket megnehezítő pandémia ráirányította a figyelmünket olyan gyógynövényekre és hatóanyagokra, amelyeket bár előtte is ismertünk, azóta pedig egyenesen imádunk.

Több olyan gyógynövény és hatóanyag létezik, amelyek bátran felvehetik a kesztyűt a különféle vírusfertőzésekkel szemben. Az egyik ismert és felkapott hatóanyag a KVERCETIN.

A kvercetin a flavonoidok csoportjába tartozó növényi vegyület, ami sokféle gyümölcsben és zöldségben felfedezhető. Az íze kesernyés, és nagyszerűsége abban rejlik, hogy a antioxidánsként viselkedik, azaz megköti a szabad gyököket. Ha a szabad gyökök szintje túl magas lesz, akkor sejtszinten képesek károsodást okozni a szervezetünkben. A kvercetin ezt képes megakadályozni, azaz

  • növeli az immunrendszer hatékonyságát
  • segít megőrizni az általános egészségi állapotot
  • támogatja a sportolás közbeni teljesítménynövelést
  • allergia esetén is a segítségünkre lehet.

A kvercetin természetesen nem minden esetben képes arra, hogy egyáltalán ne kapjunk el vírusfertőzéseket, pl. az influenzát, de segíthet abban, hogy a betegség lefolyása könnyedebb, akár szövődménymentes legyen.

Ez a növényi vegyület az immunrendszer erősítésén keresztül segítséget nyújthat fertőzések, allergiás megbetegedések, magas vérnyomás esetén, de erőteljesen támogatja a szív- és érrendszer egészséges működését is. Daganatos betegségek kiegészítő terápiájában is érdemes gondolnunk rá, hiszen csökkenti a szervezetben az oxidatív stressz szintjét.

A mindennapi étkezéseink során sokszor vehetünk magunkhoz magas kvercetin tartalmú ételt anélkül, hogy erről tudnánk. Általánosságban elmondható, hogy magas kvercetin tartalommal büszkélkedhetnek a piros színű zöldségek és gyümölcsök, valamint a zöld leveles zöldségek.

Többek között a következő élelmiszerek tartalmaznak kvercetint:

zöldségek: kapribogyó, sóska, vöröshagyma, zsázsa, kelkáposzta, borsó, édesburgonya, brokkoli, paradicsom

gyümölcsök: berkenye, vörösáfonya, szilva, homoktövis bogyó, madárberkenye, alma, feketeáfonya, piros szőlő, narancs, málna

fűszerek: lestyán, kapor, koriander

csonthéjasok: dió, földimogyoró

olajok: olívaolaj, dióolaj, mogyoróolaj

gabonafélék: hajdina, feldolgozatlan barna rizs

italok: vörösbor, kakaó, fekete te, zöld tea

A kvercetin sok jótékony hatása mellett azért akad néhány állapot, amikor ügyelni kell az elfogyasztott mennyiségre. A pajzsmirigy betegségei, a várandósság és a szoptatás időszaka, vese- és májbetegségek, emésztőrendszeri fekélyek és hurutok, hasnyálmirigy-gyulladás esetén mindenképpen nagy figyelmet kell fordítani az étkezésre, azon belül is a kvercetin mennyiségére.

Szeretettel:

Lívia, az Ön gyógynövényszakértője

fitoterapeuta természetgyógyász

(A cikkben olvasható információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem jelentenek útmutatást betegségek gyógyítására. Betegséggel kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!)

Megosztom: