A növények, különösen a gyógynövények nagyon közel állnak a szívemhez. Mivel mindegyikre csodálattal tekintek, nehéz egyet-egyet kiemelnem közülük. Mégis valami miatt a körömvirág (Calendula officinalis) az első pillanattól kezdve rabul ejtett – talán a szép, bársonyosan megvillanó, narancssárga szirmai nyűgöztek le elsőként. Később persze megismertem, megtapasztaltam jótékony tulajdonságait is.

A körömvirág nyár elejétől egészen őszig virágzik, így gyűjteni is a napfényes nyári napokon érdemes. Fészkes virágzatának szirmai tartalmazzák a hatóanyagokat, azokat használhatjuk. Érdekesség: A körömvirág is az időjósló növények közé tartozik. Régen úgy tartották, ha reggel 7 óra előtt nem bontja ki a szirmait, az esőt jelent.

Kép forrása: unsplash
A napsütötte körömvirág

A körömvirág az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény, többféle formában alkalmazhatjuk: tea, krém, tinktúra, olaj, de csodálatos szappan is készülhet belőle.

Néhány évvel ezelőtt szemtanúja is voltam, ahogy a régi hagyományok továbbélnek, ugyanis a nagymamám házilag készített körömvirág kenőcsöt. Elmesélte, hogy nagyon beválik a visszeres panaszokra, a gyulladt, érzékeny bőrt szépen nyugtatja, táplálja, sebgyógyító hatású. Valóban lehet alkalmazni visszeres panaszok esetén is, mivel a benne található flavonoidok erősítik az érfalat, gyulladáscsökkentő hatásúak. Bármilyen jellegű – akár műtét utáni – heg esetén is érdemes a körömvirágos tégelyhez nyúlni, ugyanis rekordsebességgel gyógyítja be a sebeket, hegeket, vágásokat, bőrsérüléseket. Eredményesen használható vérömlenyek, felfekvések, fekélyek esetén is.

A körömvirág sárga szirmaiban található összehúzó-, fertőtlenítő- és keserűanyagoknak köszönhetően nagyon jót tesz az emésztőrendszernek is, különösen gyomorhurut, túlzott gyomorsavtermelés okozta fekély, vékonybélhurut, máj- és epeproblémák esetén. Serkenti az emésztőenzimek működését, így segíti az emésztést. Mivel gyulladáscsökkentő és nyugtatja a nyálkahártyát, ezért hasmenés esetén is érdemes bevetni.  

Vallom, hogy minden egyes növény saját rezgéssel rendelkezik, ami a hatóanyagokon túl kiegészíti a terápiát. Minden egyes növény nemcsak a testünkre, hanem a lelkünkre is hat. A körömvirág a maga csodás narancssárga szirmaival a derűt, a napfényt, a könnyedséget lophatja be a lelkünkbe. A vidám szirmok az éltető napfény erejét, a melegséget sugallják, így ha éppen erre vágyunk, akkor igyunk egy bögre körömvirág teát, vagy nézzük meg a képét és merüljünk el benne! Figyeljük meg, mit üzen számunkra ez a növény!

Szeretettel:

Lívia, az Ön gyógynövényszakértője

fitoterapeuta természetgyógyász

(A cikkben olvasható információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem jelentenek útmutatást betegségek gyógyítására. Betegséggel kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!)

Megosztom: