Ahogy átkelünk a vacogós télből a friss energiájú tavaszba, érezhetjük, hogy talán több energiára lenne szükségünk. A tavasz mindig egy új kezdetet szimbolizál, amihez igenis kell az indító energia. Még szerencse, hogy most is fordulhatunk segítségért a gyógynövényekhez.

A tavasszal megjelenő gyógynövények szépen tudnak támogatni bennünket az átmenetben. Nemcsak maguk a hatóanyagok tesznek erről, hanem az a zsenge, energiadús kisugárzás, ami jellemzi ezeket a növénykéket. Nézzünk meg párat közelebbről is! 

Gyermekláncfűlevél

Nagyon sokféle ásványi anyagot tartalmaz, virágzáskor pedig a levél C-vitaminban is bővelkedik. Készíthetünk belőle teát, de akár salátába is keverhetjük.

Tyúkhúr

Ebből a gyógynövényből is készülhet tea vagy saláta. Serkenti az epe és a vese működését, kőoldó hatása is lehet. Sőt, a tyúkhúr csökkenti a vérben lévő koleszterin szintjét is.  Több más gyógynövénnyel kombinálva szépen támogatja az érfalak rugalmasságát, illetve azt, hogy a plakkok ne tapadjanak rá az érfalakra: Tyúkhúros teakeverék

Csalánlevél

A csalán az egyik leghatékonyabb vértisztító, gyulladáscsökkentő gyógynövény, remekül salaktalanítja a szervezetet a vesén keresztül. Mivel csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért ízületi, reumatikus panaszok esetén is bevethető. A csalán is sokféle vitamint és ásványi anyagot, többek között vasat is tartalmaz, ezért vérszegénységre is bátran ajánlom. 

Illatos ibolya

Az ibolya levele és virágja vértisztító. Gyökerének főzete jó köptető, hurutoldó, szamárköhögés, légzési nehézségek esetén érdemes lehet kipróbálni. A főzet borogatás formájában gennyes sebek, kiütések, fekélyek esetén is bevethető. Mivel a gyökér kemény, ezért 3-5 percig főzni kell, a hatóanyagok így tudnak majd igazán érvényesülni.

Szeretettel:

Lívia, az Ön gyógynövényszakértője

fitoterapeuta természetgyógyász

(A cikkben olvasható információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem jelentenek útmutatást betegségek gyógyítására. Betegséggel kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!)

Megosztom: