Akár szójáték is lehetne a címben feltett kérdés, ám valóban fáról van szó. A shea vajat a Nyugat‑Afrikában honos karitéfa terméséből, a csonthéjas shea dióból állítják elő. A karitéfa húsz éves korában hozza első terméseit, és akár 200 éven keresztül is terem.

Így készül a shea vaj

Évente általában egy-két alkalommal szüretelik a szilvához hasonló, érett gyümölcsöket, melyeknek a belsejét összetörik, apróra zúzzák és vízzel összekeverve tűz fölött óvatosan melegítik. A dióból kicsapódó zsiradék összegyűlik a főzet felszínén; az eredmény egy törtfehér színű, édeskés illatú, közepesen kemény növényi zsiradék, a shea vaj. E természetes elkészítési módnak köszönhetően a shea vaj nem tartalmaz sem kémiai vegyszereket, sem tartósítószert.

Miért lehet jó nekünk a shea vaj?

Ez a természetes módon készült kence nagyon gazdag A-, E- és F-vitaminban. A shea vaj nagy előnye, hogy nehezen avasodik, így légmentesen tárolva még a trópusi hőmérsékleten is négy évig is megőrizheti a minőségét. A shea vajat nyáron is magunkra kenhetjük, mert:

– bőrnyugtató hatású- védi a bőrt a kiszáradástól, azaz hidratáló, bőrtápláló hatású

– serkenti a sejtek regenerációját, gyógyulását

– védi a bőrt az időjárás viszontagságai ellen

– napozáskor is használható, mert az ember számára káros UV-sugarakat is képes megszűrni

Szeretettel:

Lívia, az Ön természetgyógyásza

fitoterapeuta természetgyógyász, táplálkozási tanácsadó

(A cikkben olvasható információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem jelentenek útmutatást betegségek gyógyítására. Betegséggel kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!)

Megosztom: