Szerintem mindenki megtapasztalta már, milyen érzés, amikor valahol a szervezetében gyulladás jelentkezik. A gyulladás minden esetben egy tüzes minőségű jelenség, ezért a következő tünetek egyike-másika vagy éppen mindegyike kísérheti: fájdalom, bőrpír, duzzanat, hőemelkedés vagy akár láz is, izzadás, viszketés, szárazság, vérképben többek között a megemelkedett CRP-érték.

Általánosan megfigyelhető, hogy amikor a szervezetünkben gyulladás van, jobban kívánjuk a hűtő hatású italokat és ételeket. A testünk ösztönösen érzi, hogy mire van szüksége ahhoz, hogy az egyensúlyi állapot könnyebben visszaálljon.

Attól függően, hogy a gyulladás hol jelentkezik, tudunk célzottan terápiázni, de természetesen az sem mindegy, hogy a gyulladás hosszabb ideje fennáll-e vagy egy gyorsabb lefolyású belobbanásról van-e szó. Írok is néhány példát, hogy könnyebben érthető legyen. Egy lázzal kísért meghűlés a gyors lefolyású gyulladások közé sorolható, de egy krónikus vastagbélgyulladás vagy gyomorfekély biztosan nem tűnik el túl gyorsan. Egy másik cikkben írtam arról az ízületi gyulladásról, amit a túlerőltetés okoz, de az ízületek gyulladása is lehet krónikus, és hol az egyik, hol a másik ízület válik fájdalmassá, vagyis a fájdalom vándorol.

Szerencsére a természet patikájában, azaz a gyógynövények között létezik sok olyan gyógynövény, amelyek bevethetők gyulladáscsökkentésre:

  • körömvirág
  • lándzsás útifű
  • feketeribizli-levél
  • málnalevél
  • szederlevél
  • diólevél
  • cickafark

Gyulladás esetén érdemes a gyulladáscsökkentő teákat kiegészíteni vértisztító növényekkel is:

  • csalánlevél
  • diólevél
  • gyermekláncfűlevél

Aki találkozott már Anthony William valamelyik könyvével, annak nem újdonság az a nézőpont, hogy a krónikus gyulladásokat (akár lappangó állapotú) vírusok is okozhatják, pl. az Epstein-Barr vírus. Azt, hogy valaha átestünk-e olyan fertőzésen, amit ez a vírus okoz, egy egyszerű, célzott vérvizsgálattal pontosan meg lehet nézni, de a biorezonanciás állapotfelmérés is ad egy támpontot. Ha az eredmény pozitívnak mutatkozik, akkor célszerű lehet vírusirtást végezni, ami az étrend elég drasztikus megváltoztatásán túl igényli többféle vírusellenes gyógynövény hosszabb ideig tartó fogyasztását. Ilyen jellegű gyógynövény többek között a dél-amerikai macskakarom, a feketeköménymag olaja, a lizin nevű aminosav, a máriatövismag stb.

Aki szeretne elmélyedni a témában, ajánlom Anthony William könyveit, melyek magyar nyelvű fordításait Dr. Csomai Zita lektorálta szakmailag: Gyógyító médium, Egészséges májműködés, Egészséges pajzsmirigy, Gyógyító ételek, Csodatévő zeller, Tisztulj és gyógyulj

Szeretettel:

Lívia, az Ön gyógynövényszakértője

fitoterapeuta természetgyógyász

(A cikkben olvasható információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és nem jelentenek útmutatást betegségek gyógyítására. Betegséggel kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!)

Megosztom: